“Het mooie van dividendbeleggen is dat aan het einde van de maand
je niet alleen zelf hard hebt gewerkt, jouw geld heeft ook hard voor jou gewerkt
en dit vertaalt zich in extra inkomsten.”

Feitelijk hebben duizenden mensen voor jou gewerkt, namelijk de werknemers van de bedrijven waarin jij belegt.

Dividend uit aandelen is een van de makkelijkste manieren om passief inkomen te verwerven. Je kiest een aandeel van een gezond en winstgevend bedrijf dat een aantrekkelijk dividendrendement biedt. Je bouwt een gespreide portefeuille op en het dividend wordt gewoon bijgeschreven op jouw rekening.
Simpel toch?

Waar open ik een beleggingsrekening? Dit kan bijvoorbeeld bij DeGiro. DeGiro heeft een heel duidelijk uitleg van het openen van een rekening tot de aankoop van jouw eerste aandeel.

Natuurlijk heb je hier wel wat startkapitaal voor nodig, maar dit kun je opbouwen via de tips op de pagina ‘Financiële Vrijheid’.

Daarnaast is het natuurlijk wel zaak om de juiste aandelen te kiezen, want niet alle aandelen zijn hiervoor geschikt.

Geen nood! Belegjeboterham helpt je hierbij.

Welke aandelen kies ik?

Bij het selecteren van aandelen voor je dividendportefeuille is het belangrijk dat het bedrijf een voorspelbare dividendpolitiek heeft en naar verwachting nog vele jaren een mooi en groeiend dividend zal uitkeren.

Dingen om op te letten zijn onder meer:

  • Hoe lang keert het bedrijf al dividend uit;
  • Is er sprake van een stabiele pay-out ratio (uitkeringspercentage van de winst);
  • Is de pay-out ratio niet te hoog, met andere woorden: is dit vol te houden;
  • Is het een winstgevend en groeiend bedrijf;
  • Is het laatst bekende dividend een realistische inschatting voor de lange termijn of was er sprake van een eenmalig hoge winst waardoor het dividendrendement tijdelijk uitzonderlijk hoog is;
  • En daarnaast moet er natuurlijk ook nog geïnvesteerd worden in de toekomst van het bedrijf om de marktpositie te behouden. Heel hoge uitkeringspercentages kunnen dit belemmeren

Het is van belang om op al deze zaken in de gaten te houden.

Misschien klinkt dit allemaal maar ingewikkeld of weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om dit allemaal te bestuderen.

Geen zorgen! Wij hebben al het werk al voor je gedaan.

Belegjeboterham selecteert ieder kwartaal een interessant dividendaandeel welke wij bespreken in onze nieuwsbrief. Op deze nieuwsbrief kun je je abonneren. Je krijgt dan ieder kwartaal automatisch de nieuwsbrief in jouw mailbox en je hoeft dan alleen nog maar het aandeel aan te schaffen. Je kunt je dus gewoon focussen op jouw eigen bezigheden, dan speuren wij de beurs voor je af om de beste kansen te selecteren.

Vraag nu een gratis voorbeeld aan van onze nieuwsbrief! Dit is geheel vrijblijvend.

Meer informatie

Hieronder hebben we meer informatie voor je op een rijtje gezet over beleggen in dividendaandelen.

Startkapitaal

Heb je niet heel veel geld nodig voor het opbouwen van een dividendportefeuille?

Nee, je kunt al starten met een klein bedrag met aandelen van 1 bedrijf.

Het opbouwen van een portefeuille

Het is prima om 1x per kwartaal een aandeel toe te voegen aan jouw portefeuille.

Stel, je bent in staat om iedere maand €200 opzij te zetten voor het aankopen van dividendaandelen, omdat dit minder dan 10% van jouw netto maandinkomen is. Je kunt dit geld direct overboeken naar jouw beleggingsrekening, of nog beter, dit middels een automatisch overboeking te laten uitvoeren. Ieder kwartaal kun je dan voor €600 een nieuw aandeel toevoegen aan jouw dividendportefeuille. Na 5 jaar heb je dan een mooi gespreide portefeuille met 20 verschillende aandelen.

Het leuke is dat je ieder kwartaal niet alleen €600 euro kunt beleggen, maar ook het dividend dat je in het afgelopen kwartaal hebt ontvangen. In kwartaal twee kun je dan bijvoorbeeld al €604 beleggen, in kwartaal drie €609, etc. Zo kan dit snel oplopen. Alle dividenden die je ontvangt kunnen op hun beurt ook weer dividend gaan opbrengen. Dit wordt rente-op-rente genoemd, of in dit geval dividend-op-dividend.

Nu is jouw geld echt voor jou aan het werk! Terwijl je je bezighoudt met jouw eigen dingen, weet je dat er op de achtergrond ook geld voor jou wordt verdiend. Bovendien zie je iedere keer jouw dividendinkomen groeien. Ik kan je verzekeren dat dit erg motiverend werkt. Het geeft echt een kick dat je jouw geld aan het werk hebt gezet in plaats van dat het staat te verstoffen of het wordt uitgegeven aan onbelangrijke consumptiegoederen. Als je de smaak te pakken hebt zul je waarschijnlijk steeds meer geld willen overboeken naar jouw beleggingsrekening.

Je zult merken dat je mentaliteit verandert. Je krijgt de mentaliteit van iemand die toewerkt naar financiële vrijheid.

Het rendement

Is passief inkomen uit dividend wel de moeite waard?

Jazeker, ieder passief inkomen is interessant, hoe klein ook. Bovendien kost het weinig moeite.

Maar wanneer je merkt dat je mentaliteit verandert en je er (samen met je partner) een sport van maakt om dit uit te bouwen kunnen er dingen gebeuren die je niet voor mogelijk had gehouden.

Hierboven gaf ik al aan dat dividend ieder jaar kan stijgen.

Als je bijvoorbeeld €1.000,- hebt belegd en het dividendrendement is 3% dan ontvang je €30 per jaar. Dit lijkt erg weinig, maar het mooie is dat bedrijven hun dividend vaak verhogen, soms zelfs ieder jaar. Dit maakt aandelen een interessantere bron van passief inkomen dan bijvoorbeeld obligaties waar de rente (coupon) van tevoren vast staat en dus nooit stijgt.

Als voorbeeld geef ik het aandeel Coca Cola, het favoriete aandeel van de wereldberoemde belegger Warren Buffett. Hij heeft nog nooit een aandeel Coca Cola verkocht, omdat hij ieder jaar een fantastisch dividend ontvangt.

Het bedrijf Coca Cola heeft sinds 1963 ieder jaar z’n dividend verhoogd! Dit is werkelijk uniek. Als we bijvoorbeeld kijken naar de dividendontwikkeling van de afgelopen 30 jaar dan zien we dat in 1989 het dividend $0.085 per aandeel was. Een aandeel kostte toen $4.83. Het dividendrendement was daarmee ongeveer 1,76% wat bescheiden te noemen is. Echter, in 2018 bedroeg het dividend $1.56 per aandeel. Als je al die tijd je aandelen Coca Cola had gehouden, zoals Warren Buffett, dan was het dividendrendement ten opzichte van jouw oorspronkelijke investering opgelopen tot maar liefst 32,3%. Dit betekent dat je nu iedere 3 jaar jouw inleg terugkrijgt.

Dat is natuurlijk al een fantastisch rendement, maar je had het nog veel beter kunnen doen als je het ontvangen dividend weer had herbelegd in hetzelfde bedrijf.

Inmiddels biedt Coca Cola helaas niet meer de kansen voor beleggers die het vroeger deed. Het bedrijf heeft moeite om z’n omzet en winst te vergroten en het keert tegenwoordig meer dividend uit dan het aan winst maakt. Hierdoor heeft dit aandeel z’n glans wel een beetje verloren.

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief beschik je altijd over de juiste informatie om een bestendige dividendportefeuille op te bouwen voor de lange termijn.

Risico

Bij een dividendportefeuille is de prijsontwikkeling van de individuele aandelen minder van belang. Prijzen van aandelen, die overigens vaak weinig te maken hebben met de waarde van een bedrijf, bewegen continu. Hier trekt een dividendbelegger zich niets van aan. Wij beleggen namelijk voor de lange termijn en bovendien kijken we naar de dividendinkomsten. Het risico zit ‘m dus vooral in het scenario dat het dusdanig bergafwaarts gaat met een bedrijf dat het uiteindelijk niet meer in staat is om dividend uit te keren.

Het goede nieuws is dat bedrijven met een consistent dividendbeleid vaak ook een gezonde financiële positie hebben waardoor ze best een stootje kunnen hebben. Daarnaast zie je vaak dat bedrijven die dividend betalen ook zorgvuldiger met hun kapitaalbeheer omgaan.

Een ander, minder bedreigend, scenario is dat een bedrijf besluit om tijdelijk minder dividend uit te keren omdat het schulden wil terugdringen of meer wil investeren in de toekomst. Voor de korte termijn is dat voor de dividendbelegger vervelend, maar op de lange termijn wordt het dividend hiermee alleen maar zekerder. Bovendien biedt de daling in de prijs van het aandeel, na het korten van het dividend, vaak een interessante instapmogelijkheid.

Wat is dividend?

Dividend is het uitkeren van een deel van de winst door een onderneming. Als een onderneming ieder jaar groeit en meer winst maakt, is het aannemelijk dat het dividendbedrag mee zal stijgen. Daarom is het van belang om in gezonde en winstgevende bedrijven te beleggen met een goed toekomstperspectief.

Dividend bestaat in twee varianten; cash dividend en stock dividend. Cash dividend betekent een uitbetaling in cash, wat wordt bijgeschreven op jouw beleggingsrekening. Bij stock dividend geeft het bedrijf extra aandelen uit en krijg jij een groter belang in het bedrijf. Tegenover dit grotere belang staat wel dat de winst per aandeel afneemt omdat er meer aandelen zijn uitgegeven.

Cash dividend komt het meeste voor en de informatie op deze website gaat dan ook uit van cash dividend, tenzij anders vermeld.

Hoe wordt het dividendrendement berekend?

We hebben al gezien dat dividend een deel van de winst is. Het deel dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders noemen we de pay-out ratio of het uitkeringspercentage. Als een bedrijf €2,00 winst maakt per aandeel en het hanteert een pay-out ratio van 50% dan komt het dividend neer op €1,00.

Het dividendrendement wordt berekend door het dividend te delen door de prijs van het aandeel. Wanneer een bedrijf €1,00 aan dividend uitkeert en de prijs van dat aandeel op dat moment €30,00 noteert, dan is het dividendrendement 3,33%.

Er zijn ook bedrijven die meer dividend uitkeren dan ze aan winst maken. Op de korte termijn zal dit niet direct tot problemen leiden, maar voor de lange termijn is dit natuurlijk niet houdbaar. Bij de aandelen die wij bespreken in onze kwartaalbrief houden wij hier vanzelfsprekend rekening mee.

De nieuwsbrief

Wanneer je je abonneert op onze nieuwsbrief weet je zeker dat je geen aandeel hoeft te missen die voor jou interessant zou kunnen zijn om toe te voegen aan je portefeuille.

Een abonnement kost €20 per kwartaal, €75 voor een jaarabonnement of €125 voor een tweejarig abonnement.

De nieuwsbrief komt eenmaal per kwartaal uit.