“Taking control of your money isn’t a sprint, it’s a marathon.”

Hoe word je financieel onafhankelijk en rijk?

Door een goede formule te volgen en met doorzettingsvermogen.
Rijk worden kost tijd, het gebeurt niet binnen een paar maanden.

De 10/70/20-formule

Dit is de formule die ik iedereen kan aanraden. Het is niet de enige methode, maar het is zeker een goede en ik volg hem zelf ook. Deze formule heb ik niet zelf verzonnen, hij staat beschreven in het uitstekende boek “The Richest Man of Babylon”.

Wat houdt de formule in?

  • 10% beleggen
  • 70% consumeren
  • 20% schulden afbetalen en sparen

10% beleggen

Stap 1 is het opzij zetten van 10% van je maandelijkse (netto) inkomen. Je gebruikt dit geld om vermogen mee op te bouwen. Wanneer je maandelijkse inkomen binnenkomt zet je direct 10% apart.

lees meer >>

70% consumeren

Van wat je overhoudt betaal je je maandelijkse uitgaven. Denk hierbij aan alle noodzakelijke vaste lasten, woning, verzekeringen, levensonderhoud, vervoer, maar ook aan consumptie zoals leuke dingen doen. Zorg ervoor dat je hier maandelijks niet meer dan 70% aan uitgeeft.

lees meer >>

20% schulden afbetalen en sparen

Schulden zorgen ervoor dat er iedere maand geld dat jij verdient wegstroomt naar de schuldeiser(s). Dit zit het opbouwen van vermogen in de weg. Het is dus zaak om zo snel mogelijk van je schulden af te komen.

Grote uitgaven, zoals een vakantie of een nieuwe auto, betaal je met je eigen geld. Je gaat hier geen lening voor aan, want dan krijg je er weer schulden bij. Breng je grote uitgaven in kaart en spaar net zo lang totdat je ze met eigen geld kunt betalen. Maar zorg eerst dat je een buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene zaken.

lees meer >>

Financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk word je wanneer de inkomstenstroom uit je beleggingen voldoende is om van te leven.

Wanneer dit passieve inkomen jouw actieve inkomen – bijvoorbeeld uit loon of freelance werk – overstijgt ben je financieel onafhankelijk. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over jouw maandelijkse inkomen en je bent vrij om te doen wat je wilt. Uiteraard kun je gewoon blijven doorwerken, of alleen de leuke opdrachten aan te nemen, maar het hoeft niet. Dat is pas echt vrijheid. Je hebt tijd voor familie en voor de dingen die jij echt belangrijk vindt. Ook hoef je je geen zorgen te maken over arbeidsongeschiktheid of je pensioen. Je hebt het in eigen hand en bent niet afhankelijk van uitkeringen van derden.

Je wordt niet geleefd door je schulden, een werkgever of een salarisstrook. Je kunt bijvoorbeeld een baan nemen die minder betaalt maar die wel veel voldoening geeft. Je kunt je eigen kansen creëren. Je bent vrij om nieuwe projecten op te starten. Vrijwilligerswerk een nieuw bedrijf. Wat je maar wilt!