10% beleggen

Beleggen doe je om vermogen op te bouwen. Het liefst vermogen dat naast waardevermeerdering ook een bepaalde inkomstenstroom genereert.

Het moet mogelijk zijn om minimaal 10% van je inkomsten te sparen. Wanneer je (maandelijkse) inkomen binnen komt, zet dan direct 10% apart en bekijk van wat je overhoudt waaraan je het besteedt. Sommige mensen doen eerst hun maandelijkse uitgaven en sparen/beleggen pas als er nog wat overblijft. Meestal blijft er dan niets over.

Structureel 10% aan het begin van de maand opzij zetten voelt op een gegeven moment als een gewoonte in plaats van een opoffering. Uiteraard is het erg belangrijk om er vervolgens ook vanaf te blijven en de verleiding te weerstaan om hiervan te gaan consumeren.

Het aanschaffen van sommige bezittingen die passief inkomen opleveren, zoals aandelen, kost geld en begint dus met het sparen van geld. Het is niet nodig om eerst te wachten op een schenking, het winnen van de loterij of de verkoop van een eigen bedrijf. Vrijwel iedereen zou in staat moeten zijn om te sparen en met een klein bedrag kun je al beginnen.

Is het voor jou niet mogelijk om 10% van je inkomen apart te houden?

Bedenk dat het vooral te maken heeft met mindset, oftewel instelling.

Kijk er op deze manier tegen aan: “Pay yourself first”, oftewel “Betaal jezelf eerst”.

Neem even de tijd om deze woorden op je in te laten werken…

Betaal jezelf eerst…

Is het niet logisch, dat als je hard hebt gewerkt voor je inkomen, dat je dan eerst jezelf betaalt. En daarna pas de bakker, de supermarkt, de verzekeringsmaatschappij, de garage en ga zomaar door.

Ik zeg niet dat je je verzekeringspremie meer moet betalen, ik zeg dat je als eerste jezelf moet betalen. Dit is hardstikke logisch. Het is immers jouw zuurverdiende geld. Het is voor jou. Voor je toekomst. Voor je kinderen. Voor een mooie oude dag.

Het is onzin om alles weg te geven aan anderen. Zorg ervoor dat er maar een deel van je inkomen naar andere toe gaat. Hoe je dit voor elkaar krijgt lees je op de vervolgpagina 70% consumeren.