Wat is passief inkomen?

Passief inkomen betekent dat er geld binnen komt ongeacht jouw inspanning, of je nu werkt of niet. Passief inkomen is dus niet gerelateerd aan hoeveel uur of hoeveel energie je eraan besteedt. Meestal vergt het opbouwen van passief inkomen wel een bepaalde inspanning en waarschijnlijk zit er hier en daar ook nog wel wat onderhoud aan, maar het is niet te vergelijken met een baan bij een werkgever of een opdracht waar je aan werkt als zelfstandige.

Waarom zou je passief inkomen willen hebben?

Passief inkomen is erg prettig om te hebben als je niet kunt of niet wilt werken.

Als zelfstandige moet je alles zelf regelen en is er geen vangnet vanuit een werkgever. Voor arbeidsongeschiktheid kun je je laten verzekeren of aansluiten bij een broodfonds. Hoewel dit een goede oplossing kan zijn, je blijft afhankelijk van derden. Door passief inkomen op te bouwen houd je dit in eigen beheer en heb je ook niet te maken met een andere partij die beslist over jouw uitkering.

Als zelfstandige krijg je geen vakantiegeld en als je een periode niet werkt verdien je waarschijnlijk niets.

Ook mensen met een baan leven vaak van loonstrook tot loonstrook. Ze hebben hun salaris aan het einde van iedere maand hard nodig. Er zijn vaak geen buffers om tegenvallers op te vangen laat staan om je baan op te zeggen om tijd voor jezelf of je gezin te hebben of een andere baan met een lager salaris te accepteren. Op deze manier zit je ‘gevangen’ in een wereld waarbij je afhankelijk bent van wat anderen jou willen of kunnen betalen. Dit probleem heb je niet bij passief inkomen.

Het heeft natuurlijk wel tijd nodig om voldoende passief inkomen op te bouwen om een tijd op vakantie te gaan of helemaal niet meer te hoeven werken. Daarom is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen.

Wat heb je ervoor nodig?

Je hebt bezittingen nodig die passief inkomen genereren.

Een voorbeeld is een obligatie of een bankdeposito (de bezitting) welke rente oplevert (het passief inkomen). Zowel een obligatie als een bankdeposito zijn vormen van uitgeleend geld.

Het tegenovergestelde van een bezitting is een schuld. Mensen met schulden betalen rente. Ze betalen dit aan degene die hun het geld heeft geleend. Hierdoor worden mensen met bezittingen steeds rijker er mensen met schulden steeds armer. Het is dus zaak om (per saldo) bezittingen op te bouwen die een zinvol passief inkomen genereren.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Aandelen (dividend)
  • Onroerend goed (huur of pacht)
  • Uitgeleend geld, zoals obligaties of een spaarrekening (rente)
  • Intellectueel eigendom (royalty’s)
  • En vele andere

Sommige bezittingen vergen een investering in geld om op te bouwen (bijvoorbeeld aandelen), anderen vergen en investering van tijd (bijvoorbeeld intellectueel eigendom, een blog e.d.).

Belegjeboterham focust zich op dividendinkomen uit aandelen. Wij leggen uit hoe het voor iedereen mogelijk is om een dividendportefeuille op te bouwen waaruit een interessant passief inkomen kan komen.

Andere bronnen

Idealiter heb je meerdere bronnen van passief inkomen. Als je dit serieus aanpakt kan op een bepaald moment jouw passief inkomen je maandelijkse uitgaven overstijgen. Je bent dan financieel onafhankelijk. Je kunt dan zelf bepalen hoe je jouw tijd indeelt en hoeft je niet meer druk te maken over jouw baan of over de opdrachten die je binnenhaalt als ondernemer. Je hoeft niet meer te werken voor geld en kunt je tijd besteden aan de leuke dingen in het leven.

Tegenwoordig is het veel makkelijker dan vroeger om meerdere bronnen van passief inkomen op te bouwen.

Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden voor een passief inkomen? Kijk dan eens op: 21 ideeën van douyoucopy