70% consumeren

Consumeer je soms of regelmatig meer dan 100% van je inkomen? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk terug te brengen tot onder de 100% anders zijn straks de gevolgen niet meer te overzien.

Daarna ga je werken aan het terugbrengen van je consumptie tot maximaal 70% van je inkomen.

Het is heel simpel, maar niet makkelijk.

Kijk kritisch naar je consumptie. Veel zaken vallen onder de noemer “wants” of “nice-to-haves” en niet onder de noemer “needs” oftewel zaken die van levensbelang zijn. Alleen al door dit onderscheid te maken zie je meteen waar er bespaard kan worden.

Laat je niet gek maken door anderen. Wat je buren of vrienden hebben hoef jij niet automatisch ook te hebben. Wees weerbaar tegen reclames en verkopers. We leven in een consumptiemaatschappij waarin het normaal wordt gevonden dat iedereen veel geld uitgeeft. Maar is dit wel zo normaal? Denk voor jezelf na, je hebt jouw toekomst zelf in de hand.

Wees met name voorzichtig met het aanschaffen van goederen die maandelijks geld kosten, bijvoorbeeld een boot, een te dure auto of een te duur huis. Probeer deze zaken te elimineren. Ze zorgen ervoor dat je iedere maand een stukje armer wordt. Een boot kunnen we daarom ook zeker geen belegging noemen. Al deze ‘verplichtingen vermomd als bezitting’ zorgen ervoor dat het heel moeilijk is om op een bepaald moment een stapje terug te doen in inkomen.

Het heeft geen enkele zin om je rijker voor te doen dan je bent. Sterker nog, de meeste miljonairs doen zich helemaal niet rijk voor. Ze letten heel goed op hun uitgaven.

De volgende websites geven je goede bespaartips zodat je in staat zal zijn om jezelf eerst te betalen (te sparen en te beleggen).

https://www.nibud.nl/consumenten/praktische-bespaartips/
https://voucheralarm.com/nl/blog/bespaartips-waar-je-echt-wat-aan-hebt/
https://www.meergeldminderstress.nl/meer-dan-250-bespaartips/