20% schulden afbetalen en sparen

Wanneer je grote aankopen hebt gedaan of een periode meer hebt uitgegeven dan dat er binnen kwam, is de kans groot dat je een of meerdere schulden hebt. Het is zaak om deze schulden zo snel mogelijk af te betalen. Het opbouwen van schulden loopt gemakkelijk uit de hand, waardoor je in een schuldenspiraal kunt komen. Daarnaast heeft het ook weinig zin om te sparen wanneer er nog schulden open staan waar een hoge rente op zit.

Begin met het afbetalen van kleine schulden. Dit heeft een heel positief psychologisch effect. Je bewijst naar jezelf dat je in staat bent om van je schulden af te komen. Het geeft je meer zelfvertrouwen en meer vastberadenheid om ook de rest van de schulden af te betalen. Dit is een goed startpunt, ook al heeft de kleine schuld misschien niet de hoogste rente.

Uiteindelijk is het natuurlijk verstandig om naar de rente te kijken die op je schulden zit. Vrijwel altijd is het verstandig om een creditcard schuld of een roodstand bij de bank zo snel mogelijk op te lossen omdat de rentes hierop ontzettend hoog zijn.

Zoek je meer hulp bij het oplossen van je schulden? Kijk dan eens op: https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/

Het is niet nodig om al je schulden af te lossen. Voor veel mensen is de maandelijkse hypotheekrente prima te dragen. Het gaat ook hier weer om balans en je mag best leven. Alleen maar bezig zijn met het aflossen van schulden werkt niet voor iedereen motiverend. Is jouw maandelijkse hypotheekbetaling bijna niet op te hoesten, vraag jezelf dan af of je niet in een te groot huis woont, of dat je misschien op zoek moet naar beter betaald werk.

Sparen doe je om een buffer op te bouwen en voor uitgaven die je nog wilt gaan doen.

Bouw een buffer op voor het geval dat het financieel even tegen zit, denk aan eigen risico bij verzekeringen of een apparaat dat kapot kan gaan zoals een koelkast of een wasmachine. Wist je dat meer dan de helft van de Amerikanen niet in staat zijn om een tegenvaller van $400 op te vangen? Zorg ervoor dat dit jou niet overkomt.

Wanneer de buffer voldoende sterk is kun je gaan sparen voor grotere toekomstige uitgaven, zoals bijvoorbeeld een vakantie of een auto. Zoals je wellicht zult begrijpen is het niet verstandig om grote uitgaven te doen wanneer er nog schulden zijn. Het opgeven van een vakantie in een bepaald jaar zodat je daarmee je schulden kunt aflossen is voor de korte termijn niet echt een leuk vooruitzicht, maar achteraf zal het waarschijnlijk een stuk beter voelen. Probeer hier een bepaalde balans in te vinden, het leven is ook om ervan te genieten.

Wanneer je ook voldoende hebt gespaard voor een vakantie of een andere grote uitgave (maak het niet te gek, 20% van je jaarinkomen uitgeven aan een vakantie is echt niet nodig) dan kun je ervoor kiezen om het deel dat je maandelijks belegt te verhogen. Verhoog dit eerst van 10% naar 11% en doe het in kleine stapjes. Het voordeel van meer beleggen is dat je sneller vermogen zult opbouwen. Voor het opbouwen van vermogen heb je nu eenmaal beleggingen nodig die een goed rendement laten zien, alleen met sparen zal dit niet lukken.